Vogelvereniging Logo

Het natuurlijk gezond houden van (europese) vogels.

Door: Tom Timmerman

Het natuurlijk gezond houden van (europese) vogels


Vogels houden en kweken is mooi, ze gezond houden is nog mooier. Helaas gaat de hobby met vallen en opstaan en is het niet altijd evident om daarin te slagen en de moet zakt ons soms weleens in de schoenen als natuurlijk de mooiste van het hok sterft of minder zit. Want ja , uitgerekend deze waarvan je al droomde om daar jongen van op stok te krijgen valt uit. Dat is met levende dieren werken en een verlies kunnen we helaas niet altijd vermijden. Toch zijn er enkele zaken die de algemene conditie en gezondheid een duwtje in de rug geven om toch die enkele procenten voordeel te halen. Ikzelf zit professioneel in de dierenvoeding en die ervaring probeer ik ook te gebruiken bij het beleven van de hobby. Bij de dierenvoeding is de reducering van antibioticagebruik een hot item, helaas grijpen sommige liefhebbers te snel naar de ‘pul’ en zonder het eigenlijk te beseffen meer kwaad dan goed doen. Ik pleit om enkel medicatie te gebruiken op advies van de vogelarts.
Hieronder enkele zaken om positieve resultaten te bereiken:


Quarantaine:

Nieuwe vogels altijd minimum 3 weken, langer is beter, apart houden en daarna voorzichtig introduceren in uw vogelbestand. Vogels kunnen altijd drager zijn van ziektes en een verhuis is daarvoor ideaal om dit te doen opflakkeren. Na de quarantaineperiode plaats ik de nieuwe vogel steeds bij 1 vogel van mijn bestand en die laat ik daar samen mee overwinteren. Zo sluit ik het meeste risico uit dat er een ziekte in mijn bestand kruipt.

Hygiëne:

Volières , kweekkooien , drink en eetvoorzieningen dienen vanzelfsprekend proper gehouden te worden, overdrijven daarin is zeker niet nodig. Het is niet nodig om uw dieren in ‘klinische’nette omgeving te houden, ze mogen wel wat weerstand hebben en moeten die ook kunnen opbouwen. Ikzelf hou mijn vogels op coccidiosekorrels in kweekkooien, in de volière’s buiten ligt boomschors. De drinkflessen worden 1 keer per week uitgewassen met water.

Voeding:

Gebruik een goede zaadmengeling die voorgeschreven is voor de vogels die je houd. Het heeft geen zin om een goedkopere samenstelling te geven die vol met stof en onfrisse zaden zit. De duurste moet je ook niet kopen want die meerprijs zal ook het verschil niet maken en zul je de reclame enkel mee bekostigen die het merk maakt om zichzelf te promoten. Ik voer mijn vogels op de volgende manier, in het begin van de week doe ik het bakje vol, dan blaas ik het iedere dag uit en doe er zaad bij die net onvoldoende is om een dag mee toe te komen. Zo is op het einde van de week het bakje zo goed als leeg en hebben ze toch van alle soorten zaden gegeten.

Water:

Iedere dag vers drinken voorzien vind ik een must! Hier krijgen de vogels wel nooit ‘gewoon’ water. Ik geef iedere dag thee of extracten om de conditie te verbeteren/ op peil te houden. De thee kun je gemakkelijk zelf maken door ofwel verse onkruiden te plukken of gedroogde kruiden in een natuurwinkel (in Roeselare de kruidenmozaik) te kopen. Heel goedkoop en zeer doeltreffend! Om thee te maken ga ik als volgt te werk, ik kook water en eenmaal het kookt draai ik het vuur dicht dan doe ik 1 soeplepel gedroogde kruiden per liter water, dit laat ik 10 minuten ‘trekken’ en zeef ik het af. De volgende ochtend geef ik het puur aan de vogels. Ikzelf geef brandnetelthee, oreganothee, mariadistelthee, moerasspireathee en paardebloemthee. Lookextract kun je ook gemakkelijk zelf maken, je plet een teentje look en laat die een dag trekken in een fles water van een liter. Je zult zien uw vogels zullen U dankbaar zijn en je zult het verschil merken. Mensen die minder tijd hebben kunnen ook een extract van bovenstaande onkruiden geven en het werkt even goed.

Oregano: antioxidant, natuurlijke antibacteriële werking, gezondheids bevorderd,…
Brandnetel: bloedzuiverend, conditie bevordert zeker in het voorjaar,…
Mariadistel: Leverzuiverend, verteringsbevorderend,…
Moerasspirea: Doorstroming, glanzend vederpak,…
Paardenbloem: Vertering, gezondheids bevorderend, wekt drift op,…
Look: Natuurlijke antibacteriële werking, darmflora, luizen en wormen,…

Door: Tom Timmerman een kweker uit Belgie